cirqulation-locale-about-yoga-blog-post
ΝΕΑ / EVENTS

Λίγα λόγια για τη yoga

Τι είναι;

Η yoga είναι μια αρχαία φιλοσοφία για τη ζωή όπως επίσης και ένα σύστημα εξάσκησης που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος, αλλά και την ένωση με όλα τα επίπεδα ύπαρξης : τον εαυτό μας, την ζωή, το περιβάλλον που ζούμε (η λέξη yoga προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει σύνδεση, ένωση). Απώτερος σκοπός της άσκησης yoga είναι να επιτευχθεί μια κατάσταση ισορροπίας μεταξύ σώματος και νου, η οποία θα επιτρέψει την ένωση με τον Πραγματικό Εαυτό. Ένας άντρας ο οποίος κάνει yoga ονομάζεται yogi ενώ μία γυναίκα yogini.

Προέλευση

Η yoga έχει τις ρίζες της στη Ινδία και λέγεται πως εξασκήθηκε έως και 5000 χρόνια πριν. Ο φιλόσοφος και γιατρός Patanjali ορίζει τη yoga στα κείμενά του («Yoga Sutras») ως τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του νου. Ο ίδιος περιγράφει επίσης ένα μονοπάτι προς την πνευματική φώτιση το οποίο αποτελείται από 8 στάδια. Τα πρώτα δύο (Yamas και Niyamas) αναφέρονται σε δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την ηθική συμπεριφορά προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας. Άλλα στάδια αφορούν τις στάσεις του σώματος (Asanas στη Σανσκριτική) και τις ασκήσεις αναπνοής (Pranayama). Τα τελευταία τέσσερα στάδια αφορούν την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου: ο έλεγχος της αίσθησης (Prathyara), η συγκέντρωση (Dharana), ο διαλογισμός (Dhyana) και ο διαφωτισμός (Samadhi). Τα Asanas είναι το κομμάτι εκείνο με το οποίο έχει ασχοληθεί περισσότερο ο δυτικός κόσμος.

Στις μέρες μας

Η yoga στις μέρες μας ασκείται ευρέως από ανθρώπους όλων των ηλικιών και προτείνεται συχνά σαν μία πρακτική που καταπολεμά το stress αλλά και σαν ένα μέσον για να βελτιωθεί η φυσική μας υγεία. Έχει ποικίλα οφέλη, ανάμεσα στα οποία είναι:

  • βελτίωση της ευλυγισίας,
  • ενίσχυση της μυοσκελετικής δύναμης,
  • βελτίωση της στάσης του σώματος,
  • προστασία της σπονδυλικής στήλης,
  • βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος,
  • προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής,
  • ενίσχυση της προσήλωσης,
  • βελτίωση της ισορροπίας
  • και φυσικά, σε κάνει χαρούμενο/η!

Η yoga έχει γίνει μάλιστα κι ευρέως γνωστή ως ενναλακτικό είδος τουρισμού.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη yoga: hatha, vinyasa, kundalini, bikram, ashtanga, ausara, και άλλα.

Η vinyasa yoga

Ο χώρος CirQ’ulation Locale σου προτείνει μαθήματα vinyasa yoga.
Οι ενασκούμενοι της vinyasa yoga μαθαίνουν πώς να συντονίζουν την κίνηση με την αναπνοή και να «ρέουν» από τη μία στάση στην άλλη. Γι αυτό το λόγο και αυτό το είδος yoga ονομάζεται αλλιώς και flow vinyasa. Η λέξη «vinyasa» αυτή καθαυτή μπορεί να μεταφραστεί ως «τακτοποίηση με έναν ιδιαίτερο τρόπο”. Το μάθημα ξεκινά πάντα με έναν χαιρετισμό στον ήλιο (πρόκειται για μία ήπια αλληλουχία κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί ως ένα καλωσόρισμα της καινούριας μέρας) αλλά όλο το υπόλοιπο διαφέρει κάθε φορά. Λόγω της συνεχούς κίνησης κι εναλλαγών από την μια στάση στην άλλη, γίνεται καύση λίπους και ενεργοποίηση περισσότερων μυϊκών ομάδων του σώματος.

Ακολούθησέ μας στα κοινωνικά μας δίκτυα, δες φωτογραφίες και video, ή ακόμα καλύτερα, έλα στον δημιουργικό μας χώρο για να ζήσεις την εμπειρία.

Θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε από κοντά!

Namaste 🙂

 


Το CirQ’ulation Locale είναι ένας δημιουργικός χώρος όπου η εκγύμναση και ο χορός γίνονται ένα. Είναι ένας χώρος ανοικτός για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ευλυγισίας, γυμναστικού επιπέδου και χορευτικών ικανοτήτων. Παραδίδουμε μαθήματα pole dance, pilates, yoga και flexibility, ομαδικά ή ιδιαίτερα, για όλα τα επίπεδα (beginners/ intermediate/ advanced).

>> Επικοινώνησε μαζί μας

Related Posts